

RUS OG PSYKISK HELSE – 2026
9. feb 2026/11. feb 2026
| N.kr.5490,00RUS OG PSYKISK HELSE – 2026
Oslo, 9.-11. februar
Siste nytt;

RUS OG PSYKISK HELSE – 2026 er kongressen for alle som arbeider innen ROP-området, -både i kommunehelsetjenesten, i spesialisthelsetjenesten, i DPS’ene, i poliklinikkene, i spesialavdelingene, innen forskning og utdanning og alle som er involvert på brukersiden.
Men kongressen retter seg også mot områdene oppvekst, skole, arbeid og bolig. ROP-feltet engasjerer mange fagfolk på den ene siden, og forventningsfulle brukere, pårørende og familier på den andre siden.
Har du innspill til programposter for parallellsesjonene, er det fortsatt tid til å få inn dette. Ja, selv svært viktige innslag i plenum skal vi forsøke å få med.
Send dine forslag eller ideer til post@fagligforum.no.
Kongressen ønsker å være en møteplass for gode ideer og kunnskapsformidling. En arena hvor en kan få, men hvor en også bør gi fra seg kunnskap. Kongressen ønsker å gi inspirasjon og entusiasme for å finne nye, gode og varige løsninger på store og små utfordringer. Gjennom parallellsesjonene vil en motta et utall eksempler på gode og morsomme prosjekt, med ett mål for øye; å videreutvikle fagfeltet.
Kongressens fokus er de mange muligheter og det store mangfold som preger et bredspektret ROP-felt. Vi leser det ut fra tidligere deltakerlister; -en rekke virksomhetsområder samler seg om denne kongressen, kanskje den eneste Nasjonale tverrfaglige kongress for et samlet rus og psykisk helsefelt. Dette er et av våre mål. Et annet mål er å få flest mulige til å presentere abstracts i en av de mange parallellsesjonene.
RUS OG PSYKISK HELSE – 2026 arrangeres for 14. gang!
Ta med deg noen kollegaer! Vi garanterer hyggelige og nyttige dager i Oslo
Gi beskjed til dine kollegaer og ditt nettverk om denne kongressen.
Ønsker du å videresende vårt informasjonsbrev, så finner du det ved å TRYKKE HER (kommer)
AKTUELLE LENKER:
TRYKK HER Oppdatert program som pdf
TRYKK HER Bibliografi – Plenum
TRYKK HER Bibliografi – Sesjoner
TRYKK HER Relevante artikler og presentasjoner (Kommer)
Kongressekretariat/Registrering:
RUS OG PSYKISK HELSE – 2026
Pb. 1535 Vika, 0117 Oslo
Telefon: 23 11 45 00 / 90 16 30 16
E-post: post@fagligforum.no – Web: www.fagligforum.no
Kongresskomité:
kongressleder, Jan Bølstad, Faglig Forum
Møteleder; Anne-Lise Kristensen
Kongressmedlemmer:
Jørgen G. Bramness, seniorforsker, Folkehelseinstituttet
Harald Støvind, tidl. seniorrådgiver, Akershus Universitetssykehus
Gunn Hegdahl, rådgiver Faglig Forum
Liv Hovelsrud, studieleder, OsloMet
Rolf W. Gråwe, psykologspesialist, St. Olavs Hospital HF
Linda Elise Couëssurel Wusthoff, forsker ved Oslo Universitetssykehus HF
Kari Anne Fauchald, fagansvarlig rus, Velferdsetaten, Oslo kommune
Marthe Preteni-Isefjær, enhetsleder rus og psykisk helse i Bydel Frogner, Oslo kommune
Målgruppe:
Alle som arbeider innen kommunehelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten, innen DPS-systemet, innen forskning, universitet og høgskolemiljøer, innen brukerorganisasjonene og alle med spesiell interesse for psykisk helsefeltet. En viktig målgruppe er de som ønsker å presentere forskning, vitenskapelige artikler eller evidensbasert praksis. Dette kan gjøres i en av de mange parallellsesjonene eller som postere i posterutstillingen.
Tid: 9. – 11. februar 2026
Sted: Oslo kongressenter
Les mer om konferansestedet: TRYKK HER (kommer)
Deltakeravgift: Nkr. 5.490,-
Deltakeravgiften inkluderer lunsj og kaffe/te alle dager, dokumentasjon og evt. annet materiell.
Godkjenninger:
Norsk Psykologforening: Venter på svar
Norsk Sykepleierforbund: Venter på svar
Ergoterapeutforbundet: Venter på svar
Den Norske Legeforening: Venter på svar
Fysioterapeutforbundet: Venter på svar
Fagforbundet: Venter på svar
Hotell:
TRYKK HER Her er vår presentasjon av våre hotell
(angi riktig hotellnummer i påmeldingsskjemaet)
1. Clarion Hotel HUB
Enkelt rom m/ frokost: Nkr. 2.350,-
Dobbelt rom m/ frokost Nkr. 2.500,-
2. Clarion Collection Folketeateret
Enkelt rom m/ frokost: Nkr. 2.200,-
Dobbelt rom m/ frokost Nkr. 1.900,-
3. Comfort Grand Central (Sentralbanestasjonen)
Enkelt rom m/ frokost: Nkr. 2.000,-
Dobbelt rom m/ frokost Nkr. 1.600,-
Middag:
Tirsdag, 10. februar, 3 retters middag** kr. 1.090,- Festmiddag på Hotel HUB
* inkl. ett glass musserende, ett glass hvit og ett glass rødt vin/evt øl eller mineralvann
Påmeldingsfrist: 1. DESEMBER
Påmelding:
Benytt vår elektroniske påmeldingsslipp. Du vil få en umiddelbar elektronisk bekreftelse, som kun er bekreftelse på at du har sendt din påmelding. Den offisielle bekreftelsen kommer så snart vi har nok påmeldte til arrangementet, senest ved påmeldingsfristen. Ikke kjøp billetter før du har fått endelig bekreftelse fra oss. Ring oss gjerne for å sjekke ut hvis du begynner å bli utålmodig. Vårt telefonnummer er 23 11 45 00 eller 90 16 30 16.
Innbetaling og bekreftelse:
Faktura og kortfattet informasjon sendes pr mail til oppgitt epostadresse, første gang fredag 1. desember. Der etter sender vi bekreftelse hver fredag.
NB; Dette er ikke det samme som automatisk bekreftelse umiddelbart etter innsendt påmeldingsskjema. Kjøp aldri billetter o.l. før du får en dedikert bekreftelse fra oss som egen epost!
Avbestilling:
Du kan avbestille din påmelding når som helst eller overlate plassen til en arbeidskollega. Vær imidlertid oppmerksom på følgende avbestillingsgebyr (gjelder ikke når en arbeidskollega deltar i stedet);
= 21 dager >= 11 dager; kr. 750,-
= 10 dager >= 8 dager; kr. 1200,-
= 7 dager >= 5 dager; kr. 2500,-
< = 4 dager eller ikke fremmøte; ingen refusjon.
I tillegg eventuelle hotellkostnader og bestilte billetter
Elektronisk dokumentasjon:
Alle deltakere får direkte tilgang til presentasjonene i løpet av kongressen på sin laptop, nettbrett, smarttelefon eller annet elektronisk medium. Minst en dag før arrangementet vil du få tilsendt egen nettadresse med brukernavn og passord. Her finner du program, deltakerliste, deltakerbevis og annen relevant informasjon.
Forbehold:
Kongressen vil bli gjennomført forutsatt nok påmeldte. Kjøp derfor ikke billett før du får en endelig bekreftelse fra Faglig Forum.
Prioritet:
Ved overtegning prioriteres påmeldingene i mottatt rekkefølge.
Billettbestilling:
Tog, ferge- eller flybilletter kan bestilles gjennom Berg Hansen reisebyrå på Jessheim. De vil fremskaffe de billigste billettene til deg. Oppgi at du er kongressdeltaker.
Telefon: + 47 63 94 27 80 Telefaks: + 47 63 97 34 91
Epost: jessheim@berg-hansen.no
Rutetider
Her finner du noen mulige transportører og rutetider til Faglig Forum arrangement;
TRYKK HER SAS
TRYKK HER WIDERØE
TRYKK HER NORWEGIAN
TRYKK HER VY
TRYKK HER Flybussen
TRYKK HER Norgesbuss
TRYKK HER Ruter
Deltakerbevis:
Alle deltakere får godkjent deltakerbevis med påført antall timer.
Dedikert deltakerbevis med godkjenning fra fagforening sendes på oppfordring etter siste kongressdag.
Elektronisk dokumentasjon
Alle deltakere vil få oppgitt en egen nettadresse, brukernavn og passord ved oppstart av kongressen. Her vil du så tett opp mot forelesernes presentasjon finne forelesningen/powerpoint på eget nettbrett (med forbehold for noen presentasjoner). (ND; Ikke streaming)
Som deltaker vil du motta en E-bok noen dager før konferansen, hvor du finner all aktuell informasjon, lenker til aktuelle dokument og litteratur, mm. Etter konferansen vil du motta E-boka fullt oppdatert med alt som ble presentert under konferansen!
Virtuell utstilling: Åpen fra 1. januar
Send inn abstract til en av parallellsesjonene
Send inn en poster til posterutstillingen
Vi anmoder alle interesserte om å delta med et innlegg i parallellsesjonene eller med et poster/plakatbidrag i den faglige utstillingen. Vi vet det foregår mye utviklingsarbeid innen fagfeltet. Ikke nøl med å foreslå at nettopp ditt prosjekt eller utviklingsarbeid bør presenteres.
Alle som deltar i kongressen med et innlegg i parallellsesjonene, skal sende inn et kort sammendrag av innlegget. Sammendraget skal ikke overstige en maskinskrevet A4 side eller 250 ord. Et innlegg skal i utgangspunktet ikke vare lenger enn 20 minutter, men dette er avhengig av hvor mange som skal prestere et innlegg i den enkelte sesjon. Dersom ditt innlegg krever mer enn 20 minutter, ber vi om at du anmerker dette spesielt.
Alle som presenterer innlegg, dog kun en per innlegg, vil få refundert kr. 500,-. Det forutsettes at kongresskomiteen har godkjent innlegget, og at det er innsendt sammendrag innen fastsatte frister.
Et poster/plakatbidrag består av en eller flere plakater med tekst, tegninger, illustrasjoner og eventuelt bilde. Alle poster/plakatbidrag vil bli hengt opp i et eget lokale eller i et eget område, og det er forventet at de som henger opp en poster, også er tilgjengelig for diskusjon med de som besøker utstillingen i den avsatte tiden. Dersom du har skrevet en artikkel, levert inn en hovedoppgave eller utført annet vitenskapelig arbeid som kan egne seg som tema eller bidrag i en rundbordskonferanse, ber vi deg ta kontakt med kongresskomitéens sekretær, Jan Bølstad i telefon + 47 90 16 30 16.
Vi ønsker ditt bidrag som e-post i word-format. Kongressens e-post adresse:
post@fagligforum.no Bekreftelse på innsendt materiale vil bli formidlet senest to uker etter at vi har mottatt dette. Dersom du ikke har mottatt noen bekreftelse, ber vi deg ta kontakt med Faglig Forum. Alle innsendte bidrag vil bli gjennomgått av kongresskomitéen. Frist for innsending av abstract er satt til
20. desember, men påmelding av abstracts er 20. november! Bekreftelse om godkjent innlegg vil være sendt fra komitéen senest 10. januar.
Organisasjon
Kongressen arrangeres av Faglig Forum for helse- og sosialtjenesten.
Faglig Forum A/S er teknisk arrangør eller såkalt PCO.
Kongressen har følgende samarbeidspartnere; FHI, Oslo kommune, Rådet for psykisk helse, OsloMet og NAPHA
Trenger du hjelp til å planlegge, organisere og gjennomføre kurs eller konferanser, kan du kontakte Faglig Forum i telefon 23 11 45 00 eller sende en mail til post@fagligforum.no
Personvern
Vi har utarbeidet en personvernerklæring som inneholder informasjon om dine rettigheter ved lagring av personopplysninger gjennom et kundeforhold hos Faglig Forum, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger i henhold til gjeldende personvernlovgivning. Vi oppbevarer dine personopplysningene som du gir oss gjennom innsendt påmeldingsskjema eller via epost eller telefon. Denne informasjonen er navn, tittel, arbeidssted, adresse, e-postadresse og mobilnummer. I tillegg informasjon om hotellbestilling, middagsbestilling og evt. annet. Ingen andre vil få tilgang til denne informasjonen. Du kan når som helst be om å bli slettet fra våre lister.
Du kan lese vår personvernerklæring; TRYKK HER
Vil vil frem mot kongressen presentere noen av våre forelesere:
PROGRAM
Mandag 9. februar
Kl. 09:00 – 11:00
Registrering – Kaffe – Te – Utstilling
Kl. 11:00 – 11:10
Velkommen til RUS OG PSYKISK HELSE
v/ ordfører Anne Lindboe
Kl. 11:10 – 11:25
Velkommen til kongress!
v/ kongressleder Jan Bølstad
Velkommen til RUS OG PSYKISK HELSE. Praktiske opplysninger,
v/ møteleder Anne-Lise Kristensen
Kl. 11:25 – 11:45
Den politiske utfordring,
v/ statsråd, Helse- og omsorgsdepartementet (bekreftes oktober 2025)
Kl. 11:45 – 12:05
Norge på kryss og tvers. Behandling innen rus og psykisk helse, – geografisk variasjon i tilgang på og bruk av spesialisthelsetjenester,
v/ analysesjef Per Arne Holman, Lovisenberg Diakonale sykehus
Kl. 12:05 – 12:30
Riksrevisjonen retter sterk kritikk mot norske myndigheter for alvorlige mangler i helse- og velferdstjenestene til personer med samtidig psykisk lidelse og rusavhengighet (ROP-lidelser). Dette mener Riksrevisor må gjøres,
v/ riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Riksrevisjonen
Kl. 12:30 – 12:50
Fremtidens psykiatri. Hvordan bedre behandlingen for ROP-gruppen i kommunehelsetjenesten og i spesialisthelsetjenesten,
v/ professor Lars Lien, Høgskolen Innlandet og leder av Norsk Psykiatrisk Forening
Kl. 14:00 – 14:30
Erfaringer og tanker om lederskap,
v/ daglig leder Nicolai Tangen, Norges Bank Investment Management
Kl. 14:30 – 14:50
Om forskning innen rusfeltet;
Analyse av de 10 beste vitenskapelige artiklene om rusbehandling i Norge de siste 10 årene,
v/ forsker Jørgen G. Bramness, FHI/Oslo universitetssykehus og professor ved UiT
Kl. 14:50 – 15:10
Psykisk helse i fengsel. Risikofaktorer for selvmord under fengsling og etter løslatelse,
v/ forsker Anne Bukten, Universitetet i Oslo
Kl. 15:10 – 15:30
Kaffe. Te
Kl. 15:30 – 15:50
FACT i Norge. Status og veien videre,
v/ forsker Trond Hatling, NAPHA
Kl. 15:50 – 16:05
Huset Bergen. Huset Oslo. Kort om brukerstyrte tiltak,
v/ daglig leder Marianne Cook Pierron, Huset Bergen
Kl. 16:05 – 16:25
Rusreformen, en analyse, en ytring og en forventning,
v/ leder Jan Gunnar Skoftedalen, Rusfeltets hovedorganisasjon
Kl. 16:25 – 17:00
Samtalen; Viktige grep for å forbedre ROP-feltet
Deltakere; styreleder Arild Knutsen, Foreningen for Human Ruspolitikk, leder Jan Gunnar Skoftedalen, Rusfeltets hovedorganisasjon, leder Lars Lien, Norsk Psykiatrisk forening, forsker Trond Hatling, NAPHA og daglig leder Marianne Cook Pierron, Huset Bergen
Kl. 17:00 – 17:15
Kaffe – Te
Kl. 17:15 – 18:30
Kongresseminar
KS-1 Rus og psykisk helse blant innsatte i fengsel
KS-1-1 Tema kommer
v/ forsker Anne Bukten, Universitetet i Oslo
K-1-2 Isolasjon under fengsling, -påvirkning av psykisk helse
v/ forsker Nicoline Toresen Lokdam, UiO, Senter for rus- og avhengighetsforskning
K-1-3 Psykiske lidelser og rus blant personer som er dømt til forvaring
v/ forsker John Todd-Kvam, NTNU, Institutt for psykisk helse
KS-2 FACT
Sesjonsansvarlig; Trond Hatling
KS-2-1 FACT som svaret på integrerte tjenester
KS-2-2 Hva er gevinstene ved å etablere FACT?
KS-3 Kommunehelsetjenesten
KS-4 Kunstig Intelligens innen rus- og psykisk helsefeltet
KS-4-1 KI i helsesektoren
v/ avd. dir. Sveinung Tornås, Helsedirektoratet
KS-5 På tur med Gatestemmer
KS-5-1 En guidet byvandring i Oslo hvor guidene deler historier fra sine liv. Krever egen påmelding. Begrenset antall plasser. Først til mølla!
Send påmelding til post@fagligforum.no merk «Gatestemmer»
Gatestemmer er et prosjekt inspirert av det danske “Gadens Stemmer”. Drevet av Foreningen for human ruspolitikk.
Prosjektet har som mål å:
* Skape et arbeids- og aktivitetstilbud for personer som har falt utenfor det ordinære arbeidslivet
* Bidra til økt livskvalitet for målgruppen
* Opplysningsarbeid for samfunnet, utdanningsinstitusjoner, skoler og den øvrige befolkningen
Kl. 20:00 – 23:00
Tapas og Blues
Tirsdag 10. februar
PARALLELLSESJON A – B – C
A Kl. 09:00 – 10:00
A-1 Diagnosekultur i rusbehandling
A-1-1 Hvorfor mangler pasienter med avhengighetsproblematikk en diagnose? Forslag til forbedring.
Samtale mellom psykologspesialist Eli Kristine Fiksdal Abel, Oslo universitetssykehus og leder Lars Lien, Den Norske Legeforening, Norsk Psykiatrisk Forening
A-2 Brukermedvirkning og brukerhistorier
A-2-1 En dans med Janis Joplin. Fortellinger fra boka med samme navn.
v/ forfatter og sosialkonsulent Henning Homme
A-3 Traume- og dissosiative lidelser
A-3-1 Erfaringer med bruk av psykoedukasjonsprogrammet «Finne stødig grunn». En behandlingsmetode for pasienter med komplekse traume- og dissosiative lidelser,
v/ overlege Ellen Jepsen, Traumeavdelingen, Modum Bad
A-4 Ny teknologi – nye behandlingsfremskritt
A-4-1
A-5 The Cannabis session
Cannabis er vårt mest brukte illegale rusmiddel. I mange land har bruken blitt normalisert, avkriminalisert og/eller lovlig. Dette og annet har ført til et endret cannabismarked med nye utfordringer både med hensyn til kontroll og konsekvenser.
A-5-1 Nye tall om cannabisbruk blant unge
v/ seniorforsker Anne Line Bretteville-Jensen, avd. for rusmidler og tobakk, Folkehelseinstituttet
A-5-2 Nye kanaler for omsetning av cannabis på det illegale markedet
v/ postdoktor Silje Anderdal Bakken, UiO, Inst. for kriminologi og rettssosiologi
A-5-3 Ungdommers oppfatning av konsekvenser av bruk
v/ seniorforsker Anne Line Bretteville-Jensen, avd. for rusmidler og tobakk, Folkehelseinstituttet
A-5-4 Oversikt over helsekonsekvenser av cannabisbruk
v/ forsker Jørgen G. Bramness, Oslo universitetssykehus HF
A-6 Fengselshelsetjeneste
A-7 Åpen post
PARALLELLSESJON A – B – C
B Kl. 10:15 – 11:15
B-1 FoU
Resultater fra the Norwegian Addiction, Pain and Trauma study (NOR-APT)
NOR-APT studien har samlet inn selvrapporterte data fra over 1400 pasienter i avhengighetsbehandling, og har som
målsetning å belyse kroniske smerter og sammenhenger mellom smerter og psykiske lidelser, blant pasienter i avhengighetsbehandling. Ingeborg Skjærvø er
leder for denne studien.
B-1-1 Forekomst av kroniske smerter blant pasienter med forskjellige rusbruksmønstre, og sammenhenger mellom smerte og post-traumatiske stress
symptomer,
v/ prosjektleder og forsker Ingeborg Skjærvø, Akershus universitetssykehus, ARA og NKTVS
B-1-2 Kjennetegn ved kroniske smerter blant pasienter med opioid og alkoholbruk, og smertens påvirkning på funksjon og rusbruk,
v/ psykolog og førsteamanuensis Bjørn Holmøy, Akershus universitetssykehus, ARA
B-1-3 Livskvalitet blant pasienter med og uten kroniske smerter. Hvilke sammenhenger ser vi mellom livskvalitet og faktorer som kjønn, smerte og rusbruk?
v/ psykologspesialist Anne Marciuch, Akershus universitetssykehus, ARA
B-2-1 Pårørendehuset, hva vi gjør og hva vi erfarer,
v/ avd. leder og familieterapeut Tanya Knøsen og familieterapeut Tonje Olafsen, Pårørendehuset Oslo, Frelsesarmeens rusomsorg
B-2-2
B-3 EMDR
B-3-1 EMDR i behandlingen av traumer hos pasienter med rusbrukslidelser,
v/ psykologspesialist Anne Kathrine Wisløff Nysæter, Oslo universitetssykehus HF, avd. rus- og avhengighetsbehandling
B-4 Bipolare lidelser
B-4-1 Moderne psykologisk behandling av bipolare lidelser,
v/ professor og overlege Gunnar Morken, NTNU/St. Olavs Hospital HF
B-5 Substitusjonsbehandling
Perspektiv og erfaringer fra forskning, klinikk, bruker og ledelse
B-5-1 Benzodiazepinsubstitusjon
v/ ass. professor og seksjonsoverlege Fatemeh Chalabianloo, Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssykehus, Avd. for rusmedisin (leder for NORCATS – Norsk forskningssenter for substitusjonsbehandling)
B-5-2 Amfetaminsubstitusjon
v/ direktør Christian Ohldieck, Helse-Bergen HF, Rusmedisin AFR
B-5-3 Brukerperspektivet,
v/ brukerrepresentant Marianne Cook Pierron, ProLAR Nett
B-6 Åpen post
B-7 Tverrfaglige nettverk for kommunalt psykisk helse- og rusarbeid
PARALLELLSESJON A – B – C
C Kl. 11:30 – 12:15
C-1 FoU
C-1- Basissamtaler i systematisk pårørendesamarbeid – BISP-prosjektet. Metode – Progresjon – Resultater,
v/ spesialrådgiver Hilde N. Nymoen, Vestre Viken HF, Forsknings- og utviklingsavdelingen
C-2 Tjenestetilbud til unge med rus- og psykiske helseproblem
C-3 Lavterskeltilbud
C-3-1 Gatelaget. Slik jobber vi i Vålerenga med gatelagsmodellen,
v/ daglig leder Jannicke Aas, Stiftelsen Vålerenga Fotball Samfunn
C-4 Åpen post
C-5 Substitusjonsbehandling II
C-5-1 Heroinsubstitusjon. Innledning
v/ forsker Linda Wüsthoff, Oslo universitetssykehus HF
C-5-2 Oppsummert forskning, -hva vet vi per nå?
v/ forsker Desiree Eide, SERAF
C-5-3 Kliniske erfaringer,
v/ enhetsleder Camilla Birkevold, HABiO, Oslo universitetssykehus HF
C-5-4 Brukererfaringer og synspunkt,
v/ Ronny Bjørnestad, ProLARNett, Oslo
C-6 Bruk av internett
C-6-1 Kommunal internettassistert behandling – Rask psykisk helsehjelp,
v/ seniorrådgiver Anette Jørve Ingjer, Helsedirektoratet, avd. for psykisk helse og rus og forsker PhD Marit Knapstad, Folkehelseinstituttet
C-7 Åpen post
Kl. 12:15 – 13:30
Lunsj
PLENUMSESJON 2 – KL. 13:30 – 17:45
Kl. 13:30 – 14:30
Ruspolitikk – anno 2026
Del 1: Slik vil vi styre landets ruspolitikk! Vi inviterer til ordskifte.
Deltakere; leder Ola Svenneby, Unge Høyre, leder Gaute Børstad Skjervø, AUF og Simen Velle, Fremskrittspartiets Ungdom.
Del 2; Enighet om ny ruspolitikk; «Gledelig» – «Sjokkerende» – «Bekymringsfullt» – «Lovende»
Deltakere; leder Arild Knutsen, Forening for human ruspolitikk, forsker Jørgen G. Bramness, OUS og invitert politiker
Ordstyrer: NN
Kl. 14:30 – 14:50
POP UP
Kl. 14:50 – 15:05
Brukerperspektivet sett fra brukerorganisasjonene,
v/ NN, Angstforeningen og NN, Forening X
Kl. 15:05 – 15:25
Kaffe – Te – Frukt
Kl. 15:25 – 16:00
Omfattende endringer av rettsreglene for rus og psykisk helsefeltet; Dette må klinikerne kjenne til!
v/ professor em Aslak Syse, Universitetet i Oslo, Institutt for offentlig rett
Kl. 16:00 – 16:25
Integrert ettervern. Hvordan sikre godt samarbeid med pasienten, -før, under og etter døgnbehandling,
v/ fagsjef TSB Frode Bie, Helse Sør-Øst RHF
Innovative behandlingsstrategier innen psykisk helse og relaterte lidelser;
Kl. 16:25 – 16:50
Status for ketaminbehandling mot depresjon i Norge,
v/ avd. sjef Ingemar Clausen, Sykehuset Østfold HF, DPS Nordre Østfold/Moss
Kl. 16:50 – 17:15
Behandling av spiseforstyrrelser, -hjelper det?
v/ forskningsleder, spesialist i psykiatri Øyvind Rø, Oslo universitetssykehus HF,
Regional seksjon for spiseforstyrrelser
Kl. 17:15 – 17:40
eBATTLE Obesity; Effektive behandlingsmetoder for alvorlig fedme blant ungdom kan redusere stigmatisering og mobbing, forebygge psykisk sykdom og forbedre livskvalitet. Erfaringer fra et nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning,
v/ seksjonsoverlege, professor dr.med. Jøran Hjelmesæth, Sykehuset i Vestfold og Universitetet i Oslo
Kl. 20:15
Festmiddag, Clarion The Hub
Onsdag 11. februar
PLENUMSESJON 3 – KL. 09:00 – 13:30
Kl. 09:00 – 09:30
Gater jeg har levd
v/ forfatter og multikunstner Nikolai Torgersen
Kl. 09:30 – 09:50
HEKTA, -grunnleggende kunnskap om avhengighet,
v/ professor Jørgen G. Bramness og psykologspesialist/prosjektleder Eline Borger Rognli, Oslo Universitetssykehus
Kl. 09:50 – 10:05
Nasjonale faglige råd; Handlingsplan mot overdoser,
v/ seniorrådgiver Espen Freng, Helsedirektoratet
Kl. 10:05 – 10:20
Nasjonale faglige råd; Bruker- og pårørendemedvirkning i rus- og psykisk helsefeltet,
v/ seniorrådgiver Marius Sjømæling, Helsedirektoratet
Kl. 10:20 – 10:45
Kaffe – Te
Kl. 10:45 – 11:15
Refleksjon om nærhet og distanse, vennskap og relasjoner i profesjonelt samarbeid om hjelp i psykisk helse og rusarbeid med unge,
v/ fagkoordinator Anna-Sabina Soggiu, KORUS Oslo
Kl. 11:15 – 11:40
Muligheter og utfordringer ved kliniske legemiddelstudier i tverrfaglig spesialisert rusbehandling:Erfaringer fra NORCATS – Nasjonalt forskningssenter for substitusjonsbehandling ved rusmiddelavhengighet,
v/ overlege og forsker Jon Mordal, Sykehuset i Vestfold og NORCATS og leder Arild Knutsen, Forening for human ruspolitikk
Kl. 11:40 – 12:00
Metaforer, sko og phronesis – om betydningen av at uttrykk får gjøre inntrykk,
v/ professor Stian Biong, Lovisenberg Diakonale Høgskole
Kl. 12:00 – 12:05
Trekning av premier!
Kl. 12:05 – 12:45
ADHD, rus og psykose,
v/ ROP-overlege Gunn-Vivian Eide, Haukeland universitetssjukehus, Avdeling for rusmedisin
Kl. 12:45 – 13:05
ADHS-prosedyren ved Lovisenberg Diakonale Sykehus,
v/ psykologfaglig rådgiver Maj Egeland, Lovisenberg Diakonale Sykehus
Kl. 13:05 – 13:30
Linjeløs helsetjeneste, -samhandling mellom ulike organisatoriske nivå.
Er Helsefellesskap et svar på dette?
v/ direktør Randi-Luise Møgster, Divisjon psykisk helsevern, Haukeland universitetssjukehus
Kl. 13:30 – 14:00
«Perspektivmelding»; faget er styrket, det er en krevende tid, og her kommer oppropet fra grasrota,
v/ spesialrådgiver Trond Hatling, NAPHA